Ordre: Coleoptera.
Família: Anobiidae.

Característiques generals

Els corcs són petits coleòpters (entre 1 – 10 mm de longitud). Presenten un cos prim, cilíndric i de vegades una mica ovalat. El seu color sol ser castany vermellós més o menys fosc i amb un lleuger aspecte pelut (pubescent). El cap està protegit sota el pronot. Els èlitres cobreixen totalment l’abdomen.

Són insectes d’àmplia distribució allà on trobin fusta, materials rics en cel·lulosa o restes de menjar, per exemple. Es reprodueixen en l’entorn humà amb facilitat. Com passa també amb altres insectes, l’època de reproducció i el nombre de cries depenen de les condicions ambientals dels llocs on es trobin. Els corcs solen ser solitaris. Les seves larves poden viure tot l’any i presentar diverses generacions en el mateix període. S`alimenten de fusta, llibres, plantes seques, etc.

Poden ser molt perjudicials en l’aspecte econòmic degut a les destrosses que poden ocasionar. Pistes de la seva activitat poden ser detalls com el soroll que produeixen en menjar la fusta o petites acumulacions de serradures a peu dels mobles.

On els podem trobar

A les ciutats és molt habitual trobar aquests insectes, i poden dur a terme tot el seu cicle biològic. A nivell més local, els podem trobar a casa nostra, sobretot en els mobles de fusta i altres estructures.

Com els controlem

El més habitual (per exemple, amb el corc de la fusta) és tractar el moble o biga afectat injectant producte insecticida, a l’estructura afectada. També es poden realitzar tractaments per atmosfera modificada, temperatura, o microones.

Importància sanitària

Poden ser la causa de l’aparició de múltiples forats als mobles i causar un problema bàsicament ornamental. En el cas de les afectacions als cairats, els problemes poden arribar a ser mes importants i de tipus estructural. Altres tipus de corcs, com el del pa, poden contaminar els aliments.